وسایل و تجهیزات عمومی کار زنبورداری
1 - لباس مخصوص زنبورداری : کسانی که کار خود را در زنبورداری شروع می کنند تا زمانی که تجربه کافی در این زمینه کسب نکرده اند باید از لباس مخصوص زنبورداری استفاده نمایند. این لباس ها معمولا یکسره یا دو سره بود و بدن انسان را به طور کامل می پوشاند که باید با پوشیدن چکمه و سر گذاشتن کلاه مخصوص زنبورداری مورد استفاده قرار گیرد.
پوشیدن دستکش چرمی یا پلاستیکی تا زمانی که بدن به نیش زنبور مصونیت پیدا نکرده است کمک کار شماست ولی بهتر است بعد از آن جز در موارد ضروری از دستکش استفاده ننمایید. بدون دستکش به راحتی می توانید کارهای زنبورداری را انجام دهید.
2 - کلاه : استفاده از کلاه برای تمامی زنبورداران کاری لازم است تا هنگام کار از ورود صدمه به قسمت های حساس وحیاتی صورت جلوگیری وممانعت به عمل آورده شود.
3 - کندو : ازملرومات اساسی زنبورداری داشتن کندو برای نگهداری کلنی وجمعیت زنبوران است
4 - قاب : هر کلنی بطور استاندارد دارای ده عدد قاب است که بعد از موم گذرای برای استفاده دراختیار کلنی قرار داده میشود.
5 - دودی : در مواقع بازکردن درب کندو باید از دودی استفاده نمود. دودی معمولا با پوست و برگ درختان, کلش, شلتوک برنج و… کار می کند. قبل از بازدید حتما باید کمی دود به کندو داده شود چرا که با استفاده از دود جمعیت کندو حضور زنبوردار بر سر کندو با اطلاع می شود و هنگام کار کمتر نیش می زند.
6 - اهرم : از اهرم برای برداشتن درب کندو, جدا کردن قاب های به هم چسبیده, نظافت کندو و تراشیدن موم های اضافی استفاده می شود.
7 - برس زنبور : برای برس زدن زنبورها خصوصا هنگام برداشت عسل کاربرد دارد.
8 - کاردک : برای کارهای مختلف زنبورداری مورد استفاده قرار می گیرد.
9 - سیم گالوانیزه : برای سیم کشی قاب ها یا چارچوب ها از آن استفاده می شود.
10 - موم دوز : موم دوز دارای یک چرخ دندانه دار است که با داغ کردن آن در آب گرم و با استفاده از تخته موم دوز و حرکت دادن آن روی سیم چارچوب, سیم به ورقه موم دوخته می شود و می چسبد.
11 - تخته موم دوز : برای چسباندن یا دوختن برگ موم روی قاب های سیم کشی شده مورد استفاده قرار می گیرد.
12 - موم بر : دارای یک چرخ فلزی تیز است و برای بریدن برگ موم به ابعاد دلخواه از آن استفاده می شود.
13 - موم ریز : وسیله ای دوجداره است که در جداره بیرونی آب ودر جداره داخلی آن موم ریخته شده وبا حرارت دادن جداره بیرونی موم داخل ظرف ذوب شده وبرای چسباندن برگه موم به قاب استفاده میگردد .
14 - ظرف غذا خوری : به اشکال مختلف قابی, بشقابی و بردمن کاربرد دارد و در زمان تغذیه مصنوعی کلنی از آنها استفاده می شود.
15 - قفس ملکه : برای حمل و نقل ملکه و معرفی آن به کندو به کار می رود.
16 - مانع ملکه : از دیگر ملزومات مورد استفاده در بین زنبورداران مانع ملکه است که درانواع فلزی وپلاستیکی ساخته شده ومانع حرکت ملکه به سمت طبق های بالایی میگردد
فاصله این گونه صفحه ها به اندازه ایست که زنبوران کارگر به راحتی از بین آن عبور کرده وفقط از عبور ملکه جلوگیری میکند .
یکی از نکات بسیار مهم در مورد زنبور عسل و پرورش زنبور عسل ، استفاده از پنجره ملکه است. در کلنی های قوی برای محبوس کردن ملکه در یک قسمت از کندو و جلوگیری از تخم ریزی آن در طبقه های فوقانی می توان از پنجره ملکه استفاده نمود، و از طبقه های بالا منحصرا برای ذخیره عسل استفاده کرد.
با آن که ادعا می شود پنجره ملکه محصول را کاهش می دهد، اما استفاده از آن باعث صرفه جویی در وقت و تلاش در کار زنبورداری می شود. شایان ذکر است که برخی از نژادهای زنبور عسل تمایلی به عبور از آن نشان نمی دهند، اما ممکن است به مقداری وقت نیاز داشته باشند تا خود را با حضور پنجره تطبیق دهند.
پنجره ملکه را باید قبل از تولید شهد روی کندو قرار داد تا زنبوران بتوانند به عبور از آن خو بگیرند.
پنجره ملکه شبکه سوراخ داری است که قطر سوراخ های آن ۴.۴ میلی متر است و از توری سیمی محکم یا صفحات نازک فلزی یا پلاستیکی که در چارچوبی به اندازه دهانه کندو قرار گرفته ساخته شده است. کارگران می توانند از سوراخ های پنجره ملکه عبور کنند ولی ملکه و زنبور نر قادر به گذاشتن از آن نیستند.
18 - تله گرده گیر : وسیله ایست برای کنترل و همچنین جمع اوری گرده گل که در انواع مختلف ارایه میگردد .
19 - چنگال مخصوص عسل : برای درپوش برداری شان های عسل یا پول ک تراشی در زمان استخراج عسل کاربرد دارد.
20 - اکستراکتور : برای استخراج عسل از آن استفاده می شود.
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................